Kategorier
Uncategorized

Glasmästaren och spöket

Spöken, finns de?

Det finns ju program på tv där ett medium ska jaga fram spöken. Själv har jag aldrig sett något spöke, men min kollega Ivan svär vid allt som är heligt att han sett spöken på jobbet en gång.

Glasmästaren Ivan hade fått uppdraget att byta glasrutor på en fabrik som låg mitt ute på landsbygden. Han hade hört rykten om att det skulle spöka på fabriken, men han tog inte allvarligt på det. Han trodde inte på spöken och hade aldrig sett ett själv.

När Ivan kom till fabriken fann han den öde och tyst. Industrigolvet från fogfria.nu skimrade i den skarpa belysningen från taklamporna. Han hittade lätt till den skadade rutan och började arbeta. Plötsligt hörde han ett lågt mummel från vinden ovanför. Han stannade upp och lyssnade, men det var tyst igen.

Ivan skakade på huvudet och fortsatte att byta rutan. Men sedan hörde han ljudet igen, nu tydligare och närmare. Det lät som någon som pratade för sig själv. Ivan började känna sig obehaglig till mods och tittade sig omkring, men ingen syntes till. Han bestämde sig för att skynda på arbetet och bli klar så fort som möjligt.

När Ivan skulle hämta verktygen för att skruva fast den nya rutan såg han plötsligt en skugga röra sig längst bort i fabrikshallen. Han vände sig om och såg en gammal man i overall stå och titta på honom. Ivan blev chockad och tappade verktygen.

”Vem är du?” frågade Ivan och försökte låta lugn.

”Jag är glasmästaren Ivan, precis som du” svarade mannen med ett leende.

Ivan blev alldeles kall. Han hade inte sett mannen komma in i fabrikshallen, och han såg inte ut att vara någon som Ivan kände igen.

”Vem är du egentligen?” frågade Ivan och försökte låta så hård som möjligt.

”Jag är glasmästaren Ivan, precis som du sa” svarade mannen igen. ”Jag jobbade här på fabriken för många år sedan. Men nu är jag bara ett spöke.”

Ivan började förstå. Han hade hört rykten om spöken på fabriken, och nu stod han ansikte mot ansikte med ett. Han blev rädd och ville bara därifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *